Hannas blomster

bloggen min

tirsdag 28. mai 2013

Stueplanter jeg har vert innom i læretiden




Stueplanter







 



 
Historikk



På 1600 tallet startet folk å dekorere med planter inne i hjemmene sine. Veksthus som kunne varmes opp ble oppført og planter tatt meg seg hjem fra oppdagelses reisende. Disse plantene kom fra fjerne land og var veldig eksotiske blant folk. Det var spesielt overklassen som tok interessen på alvor for botanikk.


Stueplantekulturer ble dannet mot slutten av 1800 tallet og det ble mulig og produsere blomstrende planter takket være frøfirmaers foredling. Blomstrende stueplanter som ble produsert var julebegonia, hortensia, stueasalea, alpefiol, primula og sineraria i større mengder. Nåtid ser disse plantene litt annerledes ut.


I tidligere århundre fra middelalderen og til 1700 tallet brukte man latin og noe gresk i vitenskapelige navn. Dermed fikk plantene sine latinske navn som ofte beskriver planten. Norske navn har også blitt dannet til et bredt utvalg planter, spesielt de som blir produsert i Norge. De norske navnene skrives med liten forbokstav.


På 1900 tallet ble interessen for de grønne stueplantene stor. De fikk sitt gjennombrudd i Skandinavia da funksjonalismen hadde sitt høydepunkt i 1930 årene. Masseproduksjonen startet etter andre verdenskrig i Skandinavia.


I 1960 årene fikk vi flere nye sorter inneplanter grunnet billigere reiser ut i den store verden. Gartnere tok med seg frø, stiklinger og planter i kofferten.  De senere år og til nåtid har utvikling av nye sorter planter blitt lettere og billigere og de fleste husstander dekorerer sine hjem med inneplanter.

 
I min læretid har jeg gått igjennom et bredt utvalg inneplanter med egne bilder
 
Abutilon (stuelønn)
Blomstrende busk inne og eventuelt  ute om sommeren.

Stell: Plasseres i filtrert lys, men i dirkete sollys på vinteren. Regelmessig og rikelig vanning fra vår til høst, må ikke tørke i blomstring, men vanning mindre om vinteren. Gjødsel en gang per uke fra vår til høst. Denne planten bør støttes opp med pinner. Plasseres lyst og kjølig på vinteren med temperatur ned til 5-10 grader. Den pottes om hver vår og beskjæres lange skudd for å fremme buskformen.
 

Aeschynanthus (ampelrødme/fakkelblomst)

Hengeplante som blomstrer ideell til ampel. Kan formeres med stiklinger. Inneplante.

Stell: filtret sollys/skygge, tåler ned til 10grader, den tåler en forsiktig uttørking, men må ha vann regelmessig, ikke på bladverket. Gi planten en hvileperiode med lite vann og varme på vinteren for oppblomstring senere. Ompotting hvert år.  Gjødsle en gang i måneden, men ikke om vinteren.

Agave

En skulptural sukkulent inneplante.

Stell: lyst, best i direkte sollys, tåler varme og temperatur ned til 0grader, forsiktig vanning regelmessig, men jorda skal tørke ut om vinteren, gjødsling en gang i måneden fra vår til høst. Hvileperiode fra høst til vår og må ompottes om våren hvert andre eller tredje år.



 

Aechmea faciata  (flekk – krukke)
Blomstrende bromeliade inneplante.

Stell: Lyst, ikke direkte sollys, tåler varme og temperatur ned til 8 grader. Lunket vann, tåler tørke. Gjødsel i rosetten en gang i måneden fra vår til høst.
 

Alocasia x amazonica (alocasia)

Skulptural bladplante inneplante.

Stell: Filtrert sollys til skygge, liker å stå varmt, men tåler temperatur ned til 15 grader. Holdes jevnt fuktig tåler ikke tørke. Bør dusjes. Gjødsles en gang pr måned fra vår til høst. Pottes hver vår.
 

 
Aloe vera (legealoe)
Skulptural sukkulent inneplante.

Stell: direkte til filtrert sollys, liker å stå varmt men kjøligere om vinteren, tåler temperatur ned til 5grader. Regelmessig vanning, men forsiktig vår til høst. Tørr jord om vinteren. Bør ikke vannes i rosetten. Gjødsel en gang pr måned fra vår til høst. Hvileperiode fra oktober til april – plasseres lyst og kaldt.

Anigozanthos (kengurupote)

Blomstrende staude inne og eventuelt ute på sommeren.

Stell: Direkte til filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Regelmessig vanning fra vår til høst samt gjødsel en gang per måned i denne perioden. Hvileperiode om vinteren der den plasseres lyst og kjølig ned til 5-10grader. Pottes om etter hvert andre år på våren.
 

Anthurium andraeanum (flamingoblomst)

Blomsterplante inne.

Stell: Filtrert sollys til lett skygge. Regelmessig vanning kalkfritt vann. Jorden bør ikke tørke ut. Bladene bør dusjes. Gjødsle en gang per måned fra vår til høst. Ompotting skjer annethvert år.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
Araucaria heterophylla (stuekranstre/ stuegran)
Skulptural bladplante inne eller ute om sommeren.

Stell: direkte sollys til filtrert. Liker kjølig plassering spesielt om vinteren helt ned til 0 grader tåler planten. Regelmessig vanning helst med regnvann, jorda må ikke tørke helt ut. Jorda bør være tørrere på vinteren. Gjødsel en gang per måned fra vår til høst. Hvileperiode på vinteren, plasseres lyst og kjølig 5-10 grader, ompottes våren hvert tredje- fjerde år med bred potte.

 


Ardisia crenata (tannardisia)

Dekorativ plante inneplante.

Stell: Filtrert sollys, plasseres varmt til kjølig, men bare kjølig om vinteren tåler temperatur ned til 7 grader. Regelmessig vanning der jorda ikke bør tørke helt ut. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst, hvileperiode på vinteren. Ompottes og beskjæres hver vår.

 


Asplenium nidus (redeburkne)

Skulptural bregne inneplante.

Stell: skygge til filtrert sollys, plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 10 grader. Regelmessig vanning, men mindre om vinteren. Denne planten tåler å tørke litt ut. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Bør dusjes og ompotting skjer annethvert år.


Beaucarnea recurvata (krumponnihale)

Robust skulptural bladplante inneplante.

Stell: Direkte til filtrert sollys, men kan tåle skygge i korte perioder. Plasseres varmt, men kjølig om vinteren der den tåler temperatur ned til 5 grader. Regelmessig vanning fra vår til høst, men jorda tørkes ut mellom hver vanning. Mer sparsommelig vanning om vinteren. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst, ompotting skjer med tre års mellomrom.


 

Begonia elatior (elatiorbegonia)

Blomstrende prydplante inne eller ute om sommeren.

Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes fra vår til høst og må ikke tørke ut, vannes under potten. Gjødsles en gang per måned mens planten har knopper og blomster. Lav luftfuktighet. Kastes etter avblomstring.


 

Begonia rex (kongebegonia)

Bladplante inneplante.

Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 10 grader. Regelmessig vanning fra vår til høst, men jorda må tørke litt ut mellom hver vanning. Lite vann om vinteren. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Høy luftfuktighet, og ompottes hver vår.


 

Bougainvillea glabra (trillingblomst / bougainvillea)

Blomstrende klatreplante inne og eventuelt ute om sommeren.

Stell: fullt sollys men tolererer filtrert sol. Plasseres varmt til kjølig, kjølig om vinteren med til 5 grader tåler planten. Vil råtne ved for mye vann. Regelmessig vanning i vekstsesong, men jorda må tørke ut mellom hver vanning. Svært lite vann om vinteren i sin hvileperiode. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Pottes om hver vår.


 

Bouvardia (bouvardia/ brudestjerne)

Blomstrende busk inne og ute eventuelt om sommeren.

Stell: direkte sollys, men tolerant for filtrert sollys. Varmt til kjølig temperatur ned til 15 grader. I blomstringstid skal jorda være konstant fuktig. Tåler ikke å tørke ut. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst, klipp av knipper med visne blomster for stimulering av nye knoppdannelse. Planten kastes etter avblomstring.


 

Campanula Carpatica (karpatklokke)

Blomstrende staude inne og eventuelt ute på sommeren.

Stell: direkte eller filtrert sollys. Passer til å stå kjølig og tåler temperatur ned til 0 grader. Tåler ikke tørke og må vannes regelmessig. Gjødsle en gang per måned fra vår til høst. For stimulering av nye blomster fjernes de gamle. Etter avblomstring plantes den ut i hagen eller kastes.

 


Ceropegia linearis ssp.woodii (marmorlanterne/ hjerteranke)

Sukkulent med forgreinete ranker, disse får hjørneknoller i bladhjørnene. Bladene er hjerteformet med sølv og purpur farge på overflatene. Inneplante.

Stell: Plasseres i direkte sollys men er tolerant for filtrert. Trives i varm temperatur men kaldt om vinteren. Tåler ned til 0 grader. Tåler tørke og vil råtne ved for mye vann. Om vinteren skal den være nesten tørr. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst.  Potten bør ikke stå i vann. Hvileperioden plasseres den lyst og kjølig ved 5-10 grader. Ompottes hvert tredje år på våren.

 

Ceropegia sandersonii (sherloks holmes piper)
Slyngplante inne
Stell: Plasseres i direkte sollys men er tolerant for filtrert. Trives i varm temperatur men kaldt om vinteren. Tåler ned til 0 grader. Tåler tørke og vil råtne ved for mye vann. Om vinteren skal den være nesten tørr. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst.  Potten bør ikke stå i vann. Hvileperioden plasseres den lyst og kjølig ved 5-10 grader. Pottes om hvert tredje år på våren.

Citrofortunella microcarpa (stueappelsin/citrus)
Eviggrønt tre med frukter inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Plasseres i direkte sollys. Regelmessig vanning der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning fra vår til høst. Gjødsles med gjødsel egnet for citrus frukttrær i vekstperioden hver 14 dag. God drenert jord. Tåler temperatur ned til 0 grader men må ha det varmt når den bærer blomster og frukter. Hvileperiode på vinteren der den plasseres i 5-10 grader og lyst. I hvileperioden skal den ha minimalt med vann.  Pottes om hvert tredje- fjerde år om våren.
 

Chirita Diana marie
Blomstrende inneplante
Stell: Dette er en nyhet i dette året 2013 som vi fikk inn på Egersund hagesenter. Det er en krysning mellom Strepthocarpus og Saint Paulia. Den skal vannes regelmessig og tørke litt ut mellom hver vanning. Den bør ikke stå i trekk og visne blomster knippes av. Bør stå lyst og normal romtemperatur. Gjødsles en gang per måned.
 
Chrysalidocarpus lutescens (fjærgullpalme)
Skulptural palme inneplante.
Stell: Plasseres i lett skygge til filtrert sollys. Liker å stå varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Den skal holdes jevnt fuktig, spesielt om sommeren og tåler ikke uttørking. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Pottes om hver vår.
 

Clematis florida (vintergrønn klematis (hybrid))
Blomstrende klatreplante til inne og ute.
Stell: Direkte til filtrert sollys. Varmt til kjølig og tåler temperatur ned til -10grader. Kan overvintre ute i Sør-Norge langs kysten.  Må holdes jevnt fuktig og må ikke tørke ut i blomstringstid. Vannes mindre om vinteren. Hver 14 dag skal den gjødsles fra vår til høst. Viktig at den får vokse på noe eks espalier. Beskjæres på høsten og plasseres lyst og kjølig om vinteren 5-10grader. Pottes om hver vår.




 
Clivia miniata (mønjeklivia /clivia)
Blomsterplante inne.
Stell: Filtrert sollys. Regelmessig vanning fr blomsterknopper vises om våren og til blomstringen er over. Plasseres varmt og tåler temperatur ned til 0grader. Gjødsles fra blomstringstiden om våren til høst en gang per måned. Hvileperiode om vinteren der den plasseres lyst og kjølig ved 10-15 grader. Pottes om hver vår og trenger god drenering.
Corokia cotoneaster (corokia)
Spesielt tre inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Plasseres i direkte til filtrert sollys. Plasseres i normal romtemperatur, men tåler ikke frost. Vannes regelmessig og jorda må ikke tørke ut. Kan blomstre med gule små blomster fra april til mai. Gjødsles om våren. Lange skudd bør klippes. Dette er en forholdsvis ny plante på markedet.

Crassula ovata (paradistykkblad /pengetre)
Skulptural sukkulent som er robust inneplante og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Direkte sollys men tåler filtrert sollys. Plasseres varmt og tåler temperatur ned til 0 grader. Vannes regelmessig, men må tørke ut mellom hver vanning fra vår til høst (for mye vann fører til planten råtner). Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Om vinteren plasseres den lyst og kjølig ved 5 grader og skal være nesten tørr. Pottes om hvert tredje år om våren.

Cycas revoluta (japancycas / konglepalme)
Skulptural bladplante inne og eventuelt ute om sommeren.
Stell: Direkte til filtrert sollys. Plasseres varmt, men kjøligere om vinteren. Tåler ned til 0 grader. Regelmessig vanning fra vår til høst men jorda må tørke litt ut mellom hver vanning. Gjødsel en gang per måned fra vår til høst. Skal man ha denne planten ute om sommeren må den stå lunt. Bladene vokser seg større på et solrikt sted.  Hvileperiode om vinteren lyst og kjølig ved 5-10 grader. Pottes om hvert tredje år om våren.

 
Cyclamen (cyclamen/alpefiol)
Blomstrende plante inne eller ute hvis temperaturen er over 8 grader.
Stell: Plasseres lyst men ikke dirkete sollys. Tåler temperatur ned til 8 grader og liker og stå kjølig da holder den best. Den må ha regelmessig vanning der den settes i litt vann slik den drikker fra undersiden av potten. Den råtner om den blir vannet over ifra rett i potten.  Den tørkes lett ut mellom hver vanning og skal ikke gjødsles. Når blomstene visner må hele stilken dras opp slik råte unngås til resten av planten. Hvileperiode etter avblomstring der den plasseres i skygge.
 



Dieffenbachia maculata (dieffenbachia)
Dekorativ bladplante inne.
Stell: Filtrert sollys. Varm plassering men tåler temperatur ned til 15 grader. Regelmessig vanning med kalkfritt vann. Jorda må tørke ut mellom hver vanning. Gunstig å dusje planten av og til. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Planten er giftig og bør holdes borte fra småbarn. Den blomstrer hvis den holdes på en temperatur under 15 grader i to-tre måneder, men da slutter den å vokse. Klippes litt tilbake tidlig om våren for nye skudd og mer kompakt vekst. Hver vår må den pottes om.

Dracaena marginata (kantdracaena/ draketre)
Skulpturalt tre med dekorative blader inneplante.
Stell: Direkte sol til filtrert. Plasseres varmt til kjølig tåler ned til 8 grader. Regelmessig vanning der jorden tørkes litt ut mellom hver vanning. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Pottes om hvert andre til tredje år på våren. Lange skudd skjæres tilbake for en mer kompakt vekst.

 
Echinocactus grusonii (gullkulekaktus/pinnsvinkaktus)
Skulptural kaktus inne
Stell: Full sol, men tåler filtrert sollys i korte perioder. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 10 grader. Denne planten råtner ved for mye vann, men vannes regelmessig fra vår til høst der jorda tørkes ut. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Hvileperiode om vinteren der den settes lyst og kjølig med temperatur ned til 10-15 grader. Da skal den nesten ikke vannes. Pottes om hvert andre – tredje år om våren.

 
Echeveria rosett (sukkulent)
Sukkulent bladplante inne og eventuelt ute på sommeren
Stell: full sol til filtrert sollys. Liker å stå varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 6 grader. Vannes regelmessig i vekstperioden der den settes i vann under potten i ti minutter. Den må tørke mellom hver vanning. Får planten for mye vann råtner den. Gjødsles en gang i måneden i vekstperioden fra vår til høst. Settes lyst og kjølig om vinteren 6-12 grader og vannes lite. Pottes om tidlig om våren i luftig jord med sand.



Epipremnum pinnatum (gullranke)
Klatrende bladplante inne
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig, tåler temperatur ned til 15 grader.  Regelmessig vanning der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Regelmessig dusjing av planten. Gjødsles en gang per måned fra vår til sommer. Kan klippes hele året for å stimulere nye skudd og kompakt vekst. Pottes om annethvert år om våren.

Euphorbia pulcherrima (julestjerne/poinsettia)
Blomstrende busk inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Liker best filtrert sollys men kan stå i direkte sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader, men ikke lenge de bør stå i temperatur over 16 grader. Konstant fuktig jord der den settes ti minutter i lunkent vann. Ingen gjødsling. Det kommer en saft ut av bladene om de får rifter eller brekker, denne saften kan være irriterende på huden og må ikke komme i øynene. Kastes etter avblomstring.
 


Euphorbia trigona (trekanteuphorbia/kandelabertre)
Robust skulptural sukkulent inne.
Stell: Direkte sollys til filtrert. Plasseres varmt og tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes regelmessig fra vår til høst, men tørkes litt ut mellom hver vanning. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Melkesaft fra planten er irriterende for hud og må ikke komme i øynene. Jorda må være godt drenert. Hvileperiode om vinteren der den plasseres lyst og i en temperatur på 10-15 grader. Pottes om hvert tredje-fjerde år om våren.
 
Eucalyptus gunni (eucalyptus)
Grønt dekorativt tre inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Direkte sollys til filtrert. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Må være konstant fuktig fra vår til høst og gjødsles en gang i uken i denne perioden. Pottes om når planten er for stor til potten og plantes da i drenert jord med sand og litt leca. Hvileperiode på vinteren der den står lyst og kjølig ved 5-10 grader ingen gjødsel og mindre vann.
 
Ficus benjamina (bjørkefiken)
Robust skulptural bladplante inne.
Stell: Direkte sollys til filtrert. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 0 grader. Vannes rikelig fra vår til høst. Gjødsles en gang per 14 dag fra våren til høsten. Får den ikke rett stell vil bladene falle av. Planten plasseres lyst og kjølig om vinteren og vannes mindre. Bør støttes opp for rettelse av stammen. Pottes om hvert andre – tredje år om våren.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ficus binnendijkii (smalbladfiken)
Robust skulptural bladplante inne.
Stell: Direkte sollys til filtrert. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 0 grader. Vannes rikelig fra vår til høst. Gjødsles en gang per 14 dag fra våren til høsten. Får den ikke rett stell vil bladene falle av. Planten plasseres lyst og kjølig om vinteren og vannes mindre. Bør støttes opp for rettelse av stammen. Pottes om hvert andre – tredje år om våren.

Fuchsia (tåre/fuchsia (hybrider))
Blomstrende prydplante inne/drivhus og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Filtrert sollys til lett skygge. Foretrekker å stå kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Jorda skal være konstant fuktig fra vår til høst, mindre om våren men jorda må alt tørke helt ut. Hver 14 dag gjødsles planten fra vår til høst. Hvileperiode om vinteren der den plasseres lyst og kjølig ved 5-10 grader. Om våren klippes den tilbake og pottes om.
 

Gerbera jamesonii (gerbera/strålekorg)
Blomsterplante inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Full sol til filtrert sollys. Kan stå varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Regelmessig vanning fra vår til høst der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Planten kastes etter blomstring.
 
 

 
Hedera helix (eføy/ bergflette)
Klatrende bladplante for inne og ute.
Stell: Filtrert sollys. Varmt til kjølig tåler overvintring ute langs kyst av Sør- Norge. Skal ikke vannes for mye da vil den råtne. Regelmessig vanning fra vår til høst der jorda tørkes ut mellom hver vanning, men mer sparsommelig om vinteren. Gjødsles også hver 14 dag fra vår til høst. Trenger støtte og egner seg til espalier. Kan også brukes som en hengeplante. Kan klippes for å stimulere kompakt vekst. Pottes om hver vår.
 

Hibiscus rosa-sinensis (hibisk/hibiscus/hawaiirose)
Blomstrende busk inne.
Stell: Plasseres I full sol men tolererer filtrert sollys. Varm til kjølig plassering og tåler temperatur ned til 12 grader. Rikelig vanning fra vår til høst der den gjødsles hver 14 dag. Den tåler en liten uttørking. Lange skudd kan klippes på høsten og pottes om. Noen blader og skudd felles da, men kommer nye til våren.

Hippeastrum (ridderstjerne/amaryllis (hybrider))
Blomsterløk inne
Stell: Plasseres i full sol, men tolererer filtrert sollys. Varmt til kjølig plassering tolererer temperatur ned til 5 grader. Varme forfremmer blomstringen.  Forsiktig vanning under blomstringstid, og når blader dukker opp vannes den regelmessig med litt tørke mellom hver vanning. For mye vann gjør stengelen høy.  Gjødsles hver 14 dag til blomstringen er avsluttet. Hvileperiode etter avblomstring der den plasseres kjølig 10-15 grader og ingen vanning. Etter hvileperiode legges løken i ny jord der løken stikker med øverste halvdel opp. Den settes også varmere og vannes.
 
 
Hydrangea macrophylla (stuehortensia/hortensia)
Blomstrende busk inne og ute
Stell: Filtrert sollys, men tåler full sol. Plasseres varmt til kjølig men blomstene er mer holdbare om den plasseres kjølig. Vinterherdig langs kysten av Sør-Norge. Rikelig vanning fra vår til høst, mindre om vinteren. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Hortensia endrer farge etter hvilken jord/gjødsel de får. Sur jord gjør den kaldere i fargene og vanlig jord varmere i fargene. Finnes i mange forskjellig nyanser og farger. Kastes etter blomstring eller plantes i hagen.
 



Jasminum polyanthum (rosenjasnim)
Blomstrende klatreplante inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Full sol men tolererer filtrert sollys. Plasseres kjølig da vil blomstene holde lenger, og den tåler temperatur ned til 0 grader. Denne planten må ikke tørke ut og må være konstant fuktig i blomstringstiden. På vinteren er man mer sparsommelig på vanning. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Klipp avblomstrende stilker etter blomstring. Pottes om hver høst og settes varmere.

 
Kalanchoe blossfeldiana (ildtopp/vanlig ildtopp)
Blomstrende sukkulent inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Filtrert sollys til full sol, bladene blir rødlige med mye sol. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 2 grader. Regelmessig vanning der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Tåler å tørke ut i en periode to-fire uker avhengig av plassering. For mye vann fører til at planten råtner. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Planten kan komme raskere i blomst igjen om den lures med korte dager der den bare får 8 timers dagslys i en fireukers periode. Vanligvis kastes den etter blomstring.
 



Kalanchoe tomentosa (pandaildtopp)
Skulptural sukkulent inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Full sol til filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 7 grader. Vannes regelmessig fra vår til høst der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning.  Tåler å tørke ut i en periode to-fire uker avhengig av plassering. For mye vann fører til at planten råtner. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. God drenering er viktig og hvileperiode om vinteren der den står lyst pg kjølig ned til 10-15 grader. Jorda holdes nesten helt tørr i hvileperioden. Pottes om hvert tredje år på våren.

Ludisia discolor (ludisia/juwel orkide)
Blomstrende orkide inne
Stell: Filtrert sollys til skygge. Plasseres vart til skygge og tåler temperatur ned til 13 grader. Konstant fuktig jord med kalkfritt vann. Tåler ikke uttørking og liker å dusjes. Gjødsles i blomstringstiden med orkidegjødsel. Pottes om hvert andre-tredje år med orkide jord.
 

Madevilla (ynde (hybrider))
Blomstrende slyngplante godt egnet til espalier. Inneplante og kan stå ute på sommeren.
Stell: Full sol og tolererer filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes rikelig fra vår til høst, men jorda tørkes litt inn mellom hver vanning. Holdes tørrere om vinteren om planten står kjølig. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Plantesaft kan gi hudirritasjon. Planten trenger å bindes opp. Hvileperiode på vinteren der den plasseres lyst og kjølig ved 10-15 grader. Pottes om hver vår og lange skudd klippes.
 
 
Myrtus communis (brudemyrt)
Aromatisk bladplante inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Full sol men tolererer filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler en temperatur ned til 5 grader. Vannes regelmessig med kalkfritt vann fra vår til høst, mindre om vinteren. Jorda må ikke tørke ut. Gjødsles en gang per 14 dag fra vår til høst. Hvileperiode om vinteren, den plasseres da lyst og kjølig 5-10 grader. Pottes om annethvert år på våren og beskjæres.
 

Nepenthes (kannebærer / fandens kanne/(hybrider))
Skulptural insektetende plante inne.
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt og tåler temperatur ned til 15 grader. Vannes med kalkfritt vann og må ikke tørke. Planten må også dusjes ofte. Svak gjødsling fra vår til høst en gang i uken der det er blandet ut med vann og dusjes på planten. Denne planten egner seg på steder med høy luftfuktighet for eksempel i et miniveksthus. Den plantes om hver vår i jord blandet med sand, torv, og singel. Den kan også beskjæres hver vår.
 


Nephrolepis exaltata (sverdbregne)
Skulptural bregne inne
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt men tåler temperatur ned til 10 grader i korte perioder. Regelmessig vanning i vekstperiode, jorda kan tørke litt ut mellom hver vanning. Mindre vanning om vinteren. Planten bør dusjes ofte. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Gamle blader klippes av hele året. Pottes om annethvert år på våren.
 

Netera granadensis (korall tue/korallbær)
Bladplante med bær inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes undenfra ved å stå i vann i ca 10 min. Jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Planten kastes etter bærene blir stygge eller sett den kjølig 5-10 grader for nye blomstring og bær. Pottes om tidlig om våren.
 

Olea europaea (oliven/oljetre)
Tre inne eller eventuelt ute på sommeren. Fruktene fra treet brukes i mat.
Stell: Full sol men tåler filtrert sollys. Plasseres varmt, men kjøligere om vinteren og tåler temperatur ned til 0 grader. Rikelig vanning fra vår til høst, men jorda tørkes ut mellom hver vanning. Mindre vann om vinteren. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Hvileperiode om vinteren der den settes lyst og kjølig ved 5-10 grader. Beskjæring av treert skjer om våren og pottes om hvert tredje år på våren.
 

Pachira aquatica (strandpachira)
Skulpturalt tre inne.
Stell: Full sol til filtrert sollys. Plasseres varmt og tåler temperatur ned til 15 grader. Regelmessig vanning og jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Tåler å tørke. Gjødsles en gang hver 14 dag fra vår til høst. Pottes om tidlig om våren hvert år og kan samtidig beskjæres.

Paphiopendilum (venussko (hybrider))
Blomstrende orkide inne
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt og tåler temperatur ned til 15 grader. Vannes regelmessig med kalkfritt vann fra vår til høst. Bør ikke tørke ut. Vanne mindre på vinteren. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst med orkidegjødsel. Trenger ikke hvileperiode og pottes om hver vår i liten potte med orkidejord.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Passiflora caerulea (blå pasjonsblomst)
Blomstrende klatreplante inne og eventuelt ute på sommeren til høst. Bindes opp i espalier eller andre oppbindingsstativ.
Stell: Direkte sollys til filtrert sollys. Plasseres kjølig og tåler noe kuldegrader. Vannes regelmessig fra vår til høst og må ikke tørke ut. Mindre vann om vinteren. Gjødsles en gang per 14 dag fra vår til høst. Temperatur på natten må være under 18 grader om man ønsker knoppsetting. Lange ranker kuttes tilbake om høsten og settes til en hvileperiode. Plasseres da lyst og kjølig 5-10 grader.
 


(dette er en annen sort pasjonsblomst, måtte bare vise)

Pelargonium x domesticum (stuepelargonium / engelsk pelargonium)
Blomstrende busk inne eller eventuelt ute på sommer til høst.
Stell: Filtrert sollys men tåler direkte sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler ned til 0 grader. Vannes regelmessig fra vår til høst der jorda tørker litt ut mellom hver vanning. Mindre vann om vinteren. Gjødsles en gang per 14 dag fra vår til høst. Planten klippes tilbake på høsten for mer kompakt vekst. Plasseres kjølig ved 5-10 grader minst 8 uker og pottes om tidlig på våren der den settes varmt og lyst for ny blomstring.

 
Peperomia caperata (rynkepeperomia/ rynkerotterumpe)
Dekorativ bladplante inne
Stell: skygge til filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 15 grader. Regelmessig vanning der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Planten bør også dusjes ofte. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Pottes om hver vår og kan klippes tilbake for mer kompakt vekst.

 
Phalaenopsis (phalaenopsis/ brudeorkide (hybrider))
Blomstrende orkide inne
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt og tåler temperatur ned til 15 grader. Vannes regelmessig med kalkfritt vann. Jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Bør dusjes ofte. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst med orkidegjødsel. Lang blomstringstid stilker kuttes av over en blomst som er fin for ny blomsterstilk skal titte fram. Etter blomstring kuttes stilkene ned og pottes om i ny orkidejord.
 


Philodendron scandens (treklatrer/ grønn filodendron)
Robust dekorativ klatreplante inne.
Stell: Skygge til filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 15 grader. Konstant fuktig jord, men tåler en liten uttørking. Bør dusjes ofte. Gjødsles en gang per 14 dag fra vår til høst. Planten må bindes opp eller vokse i ampel. Rankes kan klippes tilbake for kompakt vekst hele året. Pottes om hvert tredje år på våren.

 
Platycerium bifurcatum (hjortehornbregne/ hjortebregne)
Skulptural bregne inne
Stell: Skygge. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 7 grader. Vannes regelmessig i vekstperioden og jorda tørkes ut mellom hver vanning. Mindre vanning om vinteren. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Humus og vann samles under de nederste bladene der bregna henter det opp. Planter som er gamle kan dyrkes på et stykke bark der den pakkes inn i hvitmose og bindes til barken. Plasseres kaldt om vinteren 10-15 grader annethvert år.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Primula obconica (begerprimula /begernøkleblom)
Blomsterplante inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Plasseres den kjølig holder blomstene lenger. Vannes regelmessig, men jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Gjødsles en gang per måned i vekstsesong. Blomsterstengler klippes tilbake om høsten og plasseres kjølig 5-10 grader.  Pottes om tidlig om våren. Enkelte personer er allergiske om et stoff som kommer fra denne planten ut fra de hårete kjertlene.

 
 
Rhododendron simsii (stueasalea/ alperose)
Blomstrende busk inne og eventuelt ute på sommeren
Stell: Skygge til filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes regelmessig der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Kalkfritt vann. Gjødsles en gang per måned fra blomstring til høst med kalkfri rododendrongjødsel. Når man kjøper en asalea bør man kjøpe en med mye knopper og litt åpne blomster. Pottes om etter blomstring i god drenert kalkfri jord. Det er ikke lett å få den til å blomstre igjen. Den settes varmt i mai over 18 grader for ny knoppsetting. Juni- august settes den i skygge i hagen. Settes så lyst i september, kjølig innendørs 5-10 grader. En- to måneder senere settes den varmere for den skal blomstre.

 
 
Rosa (potterose/ miniatyrrose (miniatyrhybrider))
Blomstrende busk inne og ute.
Stell: Full sol men tåler filtrert. Plasseres varmt til kjølig, men blomstene holder lengst kjølig. Denne er vinterherdig i hagen. Konstant fuktig jord ved å sette den i vann i ti min. Tåler ikke tørke. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Kjøpes med litt utsprungne blomster slik man ved resten av knoppene vil åpne seg. Visne blomster fjernes. Kastes etter blomstring eller plantes ut i hagen.

 
Saintpaulia ionantha (saint paulia/ paul i øyet/ usambarafiol)
Blomsterplante inne
Stell: Skygge til filtrert sollys. Plasseres varmt men tåler temperatur ned til 10 grader. Vannes regelmessig fra under potten der den settes i vann i ti minutter. Jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Tørrere jord om vinteren og kjøligere plassering. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Pottes om tidlig om våren annethvert år i god drenert jord.
 


Sansevieria trifasciata (grønnbajonett/ svigermorstunge / sabellilje)
Skulptural bladplante inne
Stell: Filtrert sollys, men tåler direkte sollys som kan gjøre bladene gule. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes under potten i vann i ti min. Forsiktig vanning i vekstsesong der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Jorda skal resten av året være nesten tørr. Gjødsles en gang i måneden fra vår til høst. Plasseres kjølig om vinteren 10-15 grader og pottes om hvert andre- tredje år om våren.  
 

(svigerfars tunge)
 

Saxifraga stolonifera (yngleslidre / mor med tusen barn/ Arons skjegg)
Bladplante inne
Stell: Skygge til filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 5 grader. Må være konstant fuktig hele året. Tåler ikke tørke. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Denne planten vokser raskt og kan brukes som hengeplante eller i potte. Settes lyst og kjølig om vinteren ved 10-15 grader og pottes om hver vår.

 
Schefflera arboricola (skogparaplytre)
Bladplante inne
Stell: Filtrert sollys, men tåler direkte sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes regelmessig men jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Gjødsles hver 14 dag fra vår til høst. Planten trenger noe å støtte seg etter når den er ung. Pottes om tidlig på våren hvert andre- tredje år og beskjæres ofte. Blader faller av om vinteren men nye vil dannes om våren.
 


Schlumbergera x buckleyi (julekaktus)
Vinterblomstrende sukkulent inne
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 15 grader. Vannes regelmessig i blomstringstid der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Vannes mindre om den står kaldt om vinteren. Gjødsles en gang hver 14 dag mens den er i vekst og blomstring. Blomstrer fortere om den lures med at dagene gjøres kortere om høsten. Da må det være mindre en 12 timer lys på et døgn i ca en måned. Pottes om tidlig om våren hvert andre – tredje år i god drenert humus jord. Klippes også tilbake for kompakt vekst.
 

Scindapsus pictus (flekksølvranke)
Klatreplante med dekorative blader inne. Til bøyler, espalier eller andre oppbindingsstativ. Kan også henge i ampel.
Stell: Trives i forskjellige lysforhold men ikke direkte sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 15 grader. Vannes regelmessig der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Planten dusjes hver uke. Gjødsles en gang per 14 dag fra vår til høst. Høy luftfuktighet er viktig og kan trives på et bad. Pottes om tidlig på våren hvert andre – tredje år. Klippes også for mer kompakt vekst.
 

Sedum burrito (bergknapp)
Dekorativ sukkulent inne og eventuelt ute på sommeren
Stell: Full sol, men tåler filtret sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes regelmessig fra vår til høst der jorda tørkes ut mellom hver vanning. Jorda må være nesten helt tørr resten av året. Klarer seg uten vann i en måned hvis den står kjølig. Gjødsles en gang hver 14 dag fra vår til høst med svakt gjødselvann. Beskyttes mot regn om den står ute. Hvileperiode om vinteren der den plasseres lyst og kjølig ved 10-15 grader. Pottes om hvert andre – tredje år om våren i drenert jord.
 

Senecio herreianus (ertesvineblom)
Dekorativ sukkulent inne
Stell: Filtrert sollys, men tåler direkte som kan føre til guling av bladene. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 0 grader. Vannes regelmessig fra vår til høst der jorda tørkes ut mellom hver vanning. Jorda skal være nesten tørr resten av året. Klarer seg uten vann i en måned om den står kjølig. Gjødsles en gang hver 14 dag fra vår til høst. Kan brukes som hengeplante eller bindes opp. Hvileperiode om vinteren der den plasseres lyst og kjølig ved 10-15 grader. Pottes om annethvert år tidlig om våren.
 

Spathiphyllum wallisii (fredshylster/ fredslilje)
Blomsterplante inne
Stell: filtrert sollys tåler også skygge. Plasseres varmt 18 grader men tåler ned til 15 grader. Rikelig vanning fra vår til høst, mindre vanning om vinteren. Tåler ikke tørke og kan stå jevnt fuktig. Planten dusjes ofte. Svakt gjødselvann gis hver 14 dag fra vår til høst. Visne blomster klippes og pottes om hver vår.


 
Stephanotis floribunda (voksduftranke/ duftranke)
Blomstrende slyngplante inne. Bindes opp i oppbindingsstativer, espalier og annet.
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 15 grader. Konstant fuktig jord i blomstringstid. Tørrere på vinteren. Gjødsles en gang per 14 dag fra vår til høst. Planter bør kjøpes med minst en utsprungen blomst slik man er sikker på resten vil blomstre. Må ikke utsettes for trekk når den blomstrer. Fra høst til vår settes den kjølig 15-20 grader. Pottes om i kalkfri torv hvert andre – tredje år og ranker kan skjæres tilbake.
 
 
Streptocarpus (vrifrukt (hybrider))
Blomsterplante inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 5 grader. Jevnt fuktig jord fra vår til høst. Vannes undenifra potten der den settes i vann i ti min, vannet bør ikke komme i kontakt med bladene. Vannes mindre om vinteren. Svakt gjødselvann en gang per 14 dag fra vår til høst. Pottes om i humusrik og godt drenert jord hver vår.


 
 
 
 
Tibouchina (prinsesse blomst/ prinsesse tre)
Blomstrende tre inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Lyst. Plasseres varmt. Må være fuktig i blomstringsperioden og ikke tørke ut. Visne blader og blomster knippes av. Gjødsles med rododendrongjødsel på våren og etter blomstring. Klippes på høsten for en mer kompakt vekst. Settes i hvileperiode litt kjøligere og lyst og vannes mindre.
 


Tradescantia fluminensis (husvandrer/ vandreblomst/ vandrende jøde)
Krypende bladplante inne både til hengeplante og bunndekke.
Stell: Filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 5 grader. Vannes regelmessig hele året der jorda tørkes litt ut mellom hver vanning. Gjødsles en gang per 14 dag fra vår til høst. Klippes tilbake om våren for mer kompakt vekst pottes om hvert annet år om våren, men når planten blir for stor i forhold til potten bør den pottes om.

 
Yucca elephantipes (elefantyucca/ yuccapalme)
Robust skulptural bladplante inne og eventuelt ute på sommeren
Stell: Direkte sol men tåler filtrert sollys. Plasseres varmt til kjølig og tåler temperatur ned til 0 grader. Vannes regelmessig fra vår til høst der jorda tørkes ut mellom hver vanning. Står den kjølig om vinteren må den vannes svært forsiktig. Gjødsles hver 14 dag en gang fra vår til høst. Beskjæres tidlig om våren på stammen og ellers. Hvileperiode om vinteren plasseres da i 10-15 grader. Pottes om annethvert til hvert tredje år tidlig om våren.
 
Zamioculcas zamiifolia (zamioculcas/ garderobeplante)
Robust skulptural bladplante inne
Stell: Trives i nesten alle lysforhold, skygge til direkte sollys. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 15 grader. Kjølig om vinteren. Vannes regelmessig fra vår til høst og må tørke ut mellom hver vanning. Denne planten tåler å tørke ut. Bladene faller av og planten råtner med for mye vanning. Gjødsles en gang per måned fra vår til høst. Pottes om på våren hvert andre til tredje år.
 

Zantedeschia (hybridkala / kala (hybrider))
Blomstrende knollplante inne og eventuelt ute på sommeren.
Stell: Trives i alle lysforhold. Plasseres varmt til kjølig tåler temperatur ned til 5 grader. Blomstene er lenger holdbare om planten står kjølig og fargen er også klarere da. Vann regelmessig og la jorden tørke ut litt mellom hver vanning. Den kan råtne ved for mye vanning i blomstringstiden. Ingen gjødsling. Planten kastes på høsten etter den er vissen eller tas vare på og settes kjølig sammen med rikelig med vann og gjødsel frem til blomstring.
 


 
 
Dette var de plantene jeg hadde fått tatt bilde av i løpet av de siste to årene, men har vert innom mange flere planter som jeg ikke fikk tatt bilde av.

Stellet av plantene er viktig om man ønsker å bevare plantene lengst mulig og unngå at de dør eller får skadedyr som er veldig vanskelig å bli kvitt.

Det er lettere å forebygge mot skadedyrene på plantene enn å bekjempe de. Det er ikke så koselig med fullt av småkryp på en vakker orkide i full blomst, eller en plante med symbolsk betydning som visner hen pga enkle grep.

SKADEDYR

Når man kjøper en plante bør man være obs på at det faktisk kan ha seg slik at små kryp kan gjemme seg blant de fineste plantene i butikken. Det er viktig og være ekstra på vakt når man skal ta med seg en ny plante i hjemmet sitt og plassere den sammen med resten av gjengen (ha den for eksempel i karantene et par uker).

Stellet har veldig mye å si når det gjelder skadedyr angrep. Riktig lys, temperatur, vann og gjødning bør man undersøke til den planten man da har anskaffet seg. Følger det ikke da med noe "bruksanvisning" på planten er det vanlig at en etikett med navn er klistret på potten. Undersøk navnet og enkelt og greit tast dette inn på Google så finner man som regel svaret!

Følg videre med på om planten trives og hvis den feller blad eller visner eller henger med nebbet kan man prøve å plassere den en annen plass i hjemmet.

Får man så en invasjon med små skadedyr må man vurdere; er planten billig og uten betydning kastes den, er det en dyr plante eller en plante man er redd for prøver man å bekjempe krypene.

Skadedyrene:
-bladlus: formet som en dråpe og har seks bein.
-mellus: "melet" utseende med et hvitt vokslag på vingene sine.
-skjoldlus: de griper seg fast på samme sted til de faller om, og er dekket av et skjold.
-ullus: (den ekleste av alle) har et lag rundt seg som er voksaktig og ullete.
-trips: avlange sorte eller brune kryp på 1-2millimeter
-spinnmidd: spinnete og er bleke til rødlige.

Jeg personlig har erfart et uforberedt angrep av Ulldottene (ullus) på noen av mine kjekke planter. Jeg følte det av best å kaste dem og vaske vinduskarm, vegger og gardiner!
(her ligger ullusa og koser seg på sin høye ullhest!)


Bekjempelsen:

1) Man kan eventuelt ta det mekanisk med å spyle krypene med vann, må da passe på å få med seg hele planten i alle retninger. Så kan man gjenta prosedyren etter et par uker og se om det bringer resultater.

2)Den biologiske bekjempelsen er med sprøytemidler. Dette er midler med små nyttedyr til å ta skadedyrene og nyttesopper til å ta soppartene. Sopp angrip kan også bekjempes med toksiner, giftige stoffer man har utvunnet naturlig av organismer.

3) Man kan også ta i bruk skikkelige sprøytemidler som en systemisk gift som går inn i planten og kverker krypene når de tar seg en matbit. Denne er min favoritt og heter Calypso. Denne er så enkel og grei fordi da trenger man ikke fysisk sett treffe udyrene fordi den går inn i planten. Så man sprayer da på et godt lag. Den virker i opptil to uker, men man kan aldri garantere at man blir kvitt invasjonen.

Andre typer gift er : Dette er en veldig effektiv spray som tar knekken på den man treffer, men et tykt lag på hele planten vil virke effektiv.
 

 Det er også (stikkpiller) man putter ned i planten som også bekjemper det meste av krypene.


Man kan også prøve å vaske planten med grønnsåpe for bekjempelse av skadedyrene. (Jeg vil heller anbefale hvis man først skal bekjempe invasjonen å ta i bruk effektive midler som Calypso og giftspray/piller.

Jeg har også støtt på et fantastisk produkt mot de kjekke "bananfluene" man får på kjøpet i matbutikkene. De her plageåndene er meget irriterende og appetitt drepende. Heldigvis har det kommet en reddende engel for dette: "ta bort flugan"!


SYKDOMMER


Det kan danne seg sykdommer på plantene som:
-meldugg: en soppart som kommer av varm tørr luft og utvikler seg. Det danner et mel belegg på planten som er grå/hvitt. Man bør helst kaste planten, går ikke det så må man fjerne angrepene områder, sette den i karantene og sprøyte den med midler mot meldugg. Unngå at planten tørker ut og utsettes for trekk.
-gråskimmel: en soppart som utvikles av fuktig og stillestående luft. Den danner er grålig belegg. Planten bør kastes eller bekjempes med fjerning av angrepne områder, settes i karantene og sprøytes med midler mot gråskimmel. Dette må gjentas flere ganger.
-rotbrann: angriper kimplanter og stiklinger. Pelargoniastiklinger er svært utsatt. Det er et lyst eller mørkt belegg nederst på stengelen, ved rothals og på røtter. Kommer av kjølighet og fuktighet. Kan ikke helbredes og planten må kastes.

AVSLUTNING
Planter har blitt en viktig del av vår kultur og er en sosial og blomstrende glede for mange. Man har dannet foreninger og foredrag om plantene. Bloggere skriver om dem, interiørbutikker/magasiner bruker dem i sine helhetlige utrykk, tv-programmer om plantene vises, og mye, mye mer er plantene våre en del av. Den viktigeste delen av dem alle er å spre glede og gi en god oppmuntring.  
Nye sorter blir utviklet nesten hvert år og jeg har fått gleden av å oppleve noen av disse for første gang i butikken. Gleder meg til å se hva som utvikler videre!

Klider:





 

1 kommentar:

  1. Så utrolig mye flotte blomster med mye nyttig informasjon.:)

    SvarSlett