Hannas blomster

bloggen min

fredag 27. mai 2011

Sluttvurderingsproduktet!

 Uke 21 planla jeg å lage et brudearbeid.

Kompetansemål:
  • Planleggje, gjennomføre og vurdere eige grunnleggjande arbeid med ulike råvarer
  • Lage og bruke arbeidsteikningar, skisser og annan visuell informasjon
  • Presentere og dokumentere produksjonsprosess og produkt, visuelt og verbalt og ved hjelp av digitale verktøy.  
 Individuelt mål:
  • Lage en litt annerledes brudebukett ved hjelp av en konstruksjon.
Planlegging:
Jeg tegnet skisser og det stod mellom halvkule, kule formet eller muffe brudesmykke.
Jeg gikk ut i fra halvkule/kule formet brudesmykke enten med oasis kule eller en konstruksjon av alluminiumstråd.


Nr 1)Dette var en kule av busknellik pyntet med ceropegia, orkideer, tilandsia. 

Nr 2)Denne ideer var en halvkule av en konstruksjon som var heng på. Henget var av ceropegia, bjørnegress , busknellik og cymbidium orkideer.

Nr 3)Denne var en kule med cymbidiumorkideer, ceropegia, busknellik i kulen. Håndtaket var av busknellik og tilandsia.
Nr 4)Jeg valgte denne ideen helt til slutt. Det var en halvkule med busknellik, pyntet med cymbidium, tilandsia og pyntetråd. Jeg kuttet ut ceropegia fordi det ikke ble synlig og ble mer rotete enn pent. Håndtak av bjørnegress som jeg kuttet ut og laget et av tilandsia i steden for. 

Prosessen:
Jeg prøvde å bruke en oasis kule men denne ble for tung og jeg gikk da heller over til en konstruksjon av alluminiumstråd.
Konstruksjonen der jeg surret tråd i ring og klemte det flatt, så surret jeg det til en sirkel.
Jeg formet den til en halvkule.
Så festet jeg en stor vann propp som skulle være håndtak.
Jeg pyntet den med tilandsia og busknellik og laget 2 fine punkter der jeg surret pyntetråd.
Så begynte jeg å lime på busknellik som skulle dekke hele overflaten.
Galaxblader ble limt på baksiden slik det så estetisk pent ut.
 Resultatet: med cymbidiumorkideer limt på toppen og tilandsia rundt brudesmykket.


Vurdering: Brude arrangement.
For å skape harmonisk helhet var alle disse punktene vesentlige.
Et arragement er et arbeid der det botaniske materiale ikke er bundet sammen eller i en stikkmasse.

Volum: skapte jeg ved å ha luft og frodige materialer. Busknellikene var ikke klemt inntil hverandre. Rankene rundt brudesmykket laget litt luft sammen med cymbidiumene.


Dominans: Det var dominans i åpne blomster som cymbidium orkideer og busknellik. Fargene som dominerte var rosa toner, overflatene som dominerte var rue som busknellik og tilandsia. Formene som dominerte var sirkler som busknellik. Jeg tok busknellikene i forskjellige plasseringer og ikke gruppert fordi da hadde buketten sett delt ut i fargene.

Formen: Hovedformen var paraplyformet med en 90graders vinkel med håndtaket. Den hadde en fin og rund form. I med at det var et arragement og ikke en bukett laget jeg et skaft med en fin avslutning og pyntet det.

Stilen:  Stilen var dekorativ med stor utvalg pyntete blomster. Den var frodig og inneholdt luft. Hele arbeidet i dekorativ stil skulle ha en helhet og hver blomst skulle ikke vise mer enn andre. Stilen kjennetegner også at arbeidet skal være asymmetrisk.

Proporsjonene: Blomstene utgjorde mest av arbeidet og det var en 90 gradersvinkel med håndtaket og ut. Den hadde ikke motsatte proporsjoner.

Kontraster: Noen lyse mørke kontraster i farger, litt kontaster i overflate med glatte orkideer og rue busknellik. Jeg valgte å ha litt grønne busk nelliker i skaftet slik arbeidet ikke så delt ut i fargene. Jeg valgte også å vise litt av konstruksjonen fordi da gjentok sølvfargen seg fra enden på skaftet og til topps og det utgjorde en fin helhet.

Teknikk: Jeg brukte surreteknikk på underlaget. Jeg formet det med denne teknikken. Blomstene satt godt fast,og ingen klemte materialer, håntaket var ikek for tykt å holde i og det var godt å holde i. Brudesmykket var ikke for tungt å holde i. Jeg valgte å ha galaxblader under arbeidet for å få litt mørk kontrast til arbeidet og fordi de passet i fargene.

Forandringer: Justeringer jeg gjorde var å kutte ut ceropegia og bjørnegress fordi det ble for mye rot og jeg brukte ikke oasis fordi det var for tungt. Jeg kunen pyntet mer med pyntetråd på toppen for å får enda bedre helhet. Jeg kunne bygget et heng videre med ranker av tilandsia og ceropegia.
For å få den enda bedre kunne jeg ha gruppert cymbidiumene bedre. Jeg kunne også hatt 3 like i steden for 2 rosa og 1 hvit. Det stod for mye i en trekant.

Harmonisk helhet: Fikk jeg ved balanse (ikke for mange blomster på 1 side) slik den ikke så ut slik den skulle tippe. Optiske virkemidler var noen blomster overlappet andre og dybde i arbeidet som noen blomster lenger nede. Cymbidiumene på toppen og nellikene under. Estetisk fin å se på, men hadde jeg hatt 2 mini cymbidium ville jeg plassert en i midten og en på siden pga jeg mener det manglet noe der, et lite dypt punkt med en sterk farge. Jeg kunne også gruppert de bedre som nevnt ovenfor på forandringer.
Det var etisk riktig fordi ingen blomster hang, og teknikken var god. 
Harmonisk helhet er at helheten av alle valgene i et arbeid er god og det er godt å se på. At det var kontraster, men ikke for mange forskjellige farger slik det ble rotete. Et arbeid i farger i ton i ton er bedre. Formen måtte være god og kravene om paraply formet arbeid måtte være oppfylt. 


Økonomi:
Jeg utnyttet materialene på en god måte og brukte alt på busknellikene av de små tustene også.
Buketten kom på:
Bunt busknellik 3x60kr
Cymbidium orkide 3x35kr
Tilandsia 40kr
Konstruksjon alluminium 150kr
Pyntetråd 25kr
Propp 5kr
Galaxblad 13x5kr
Lim 20kr
Sum= 590kr
Arbeidspenger 10%
Totalt= 649kr

Prisen på arbeidet med arbeidspenger passet til brudebuketten. Den tok lang tid å lage/planlegge og materialene jeg valgte var ikke så dyre som de hadde vert om jeg hadde valgt roser. Buketten inneholdt ikke grønt materiale på toppen så prisen er gunstig med tanke på blomster tett i tett.








Egenvurdering
Jeg ble fornøyd med arbeidet mitt fordi det var godt teknisk utført og godt å se på. Justeringer gjorde jeg underveis og jeg ble mer obs på fargekontraster og valg. Jeg kunne blitt litt bedre på grupperinger av orkideer på toppen fordi de stod i en trekant form.
Jeg føler jeg fikk et bra resultat med tanke på estetikk og teknikk. Planleggingen var god og jeg vurderte materialene før jeg brukte de pga holdbarhet farge osv.

Kilder:
Runi Kristoffersen - 2002 - Gyldendal - Blomsterdekorering og formgivning
S. 36-38


2 kommentarer: